Anne adayları ve emziren anneler, merhaba!

Anne adayları ve bebeğini henüz kucağına alan anneler sağlıkları için endişelenmekte ve bağışıklıklarının düşmesinden korkmakta çok haklılar. Onların gündemimizi meşgul eden salgından etkilenmelerini biraz olsun rahatlatacak bilgilere göz atalım mı?

Daha çok 60 yaş üzeri kişilerde daha ağır seyreden covid-19, bebekleri nispeten daha az etkilemektedir. Daha evvel Çin’in Wuhan kentinde enfekte olmuş annelerden doğan 33 bebek izlenmiş ve sonrasında sadece 3 bebekte test sonucu pozitif görülmüştür.

Sonrasında 1’inin erken doğum olduğu bu 3 sezaryen bebeğin de iyileştiği bildirildi ve araştırmacılar göbek kordonu ve amniyotik sıvıda virüs bulamadılar. Bu sebeple çoğu veri, bebeklerin doğumdan önce enfekte olmadıklarını gösteriyor.
Şimdiye kadar ise İngiltere Londra’da görülen bir yenidoğan vakasının ardından haberi daha yeni duyulan İran’da 35 günlük bir bebekte de tespit edildi ancak bebeğin durumu iyiye giderek tedavi edilmekte.

Gebeler elbette kendi kuvvetlerini sağlam tutmaya gayret edecekler. Yalnız koronavirüs için değil İnfluenza, grip gibi semptomları görmemek için de kendilerine iyi bakmalılar.

Koronavirüs için, gebelerde diğer kadınlarda seyreden durumlardan farklı bir durum gözlenmemiştir ve böyle bir kayıt düşülmemiştir.
Yine de herkes gibi olası önlemleri alarak; ateş, öksürük ve solunum güçlüğü dahil olmak üzere yaşadığı problemleri hekimleriyle hemen paylaşmalılar.

Koronavirüs geçirmiş bir anne için, hamilelik ya da doğum sırasında fetüs ya da bebeğe virüs geçmesi yönünde veri de henüz elde edilmemiş olup bu zamana kadar anne sütünde ve amniyotik sıvıda yapılan çalışmalarda böyle bir örnek bulunmamaktadır.

Hastalık tanısı koyulmuş bir anne isterse hijyen koşullarını yerine getirerek bebeğini emzirebilir ya da sütünü başka bir yere aktararak yine bebeğine verebilir. Anne sütünde bulunan doğal bağışıklık sağlayıcı bileşenler ile bebeğe destek dâhi olabilir ancak anne bu esnada maske takarak solunum hijyeni uygulamalı, bebeğine dokunmadan önce ve dokunduktan sonra ellerini yıkamalı ve temas ettiği yüzeyleri rutin temizleyerek dezenfekte etmeli.

Koronavirüs teşhisi koyulmuş bir anne adayının sezaryen olmasına gerek yoktur, sezaryen yalnız hekimlerin anneler için gerekli gördüğü koşullarda sağlanması gereken bir yöntemdir. Koronavirüsün erken doğum ya da düşüğe sebebiyet verdiğine dair bilgi bulunmamaktadır.

Çocuklarda ve hamilelerde elde edilen veriler yetişkinler gibi değildir. Daha zor veriler toplanmaktadır. Koronavirüs anlamında da yapılan çalışmalarda bu sebeple SARS, MERS ve diğer koronavirüs enfeksiyonlarının hamileler üzerindeki çalışmalarından ve klinik etkilerine dayanılarak oluşturulmuş yayınlardan yararlanılıyor.

Hamile anneler, kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak kalmaya gayret etmeli, ziyaretleri kısıtlamalıdır. Hijyen ve temizliğe özen gösterip öncelikle sabun ve su kullanmalı, yoksa da yüksek alkol içeren dezenfektan ürünlerinin kullanımını kısıtlamalıdır.

Anne adayları,
hamilelik dönemlerinde stresten olabildiğince uzak kalmalılar.

Kendilerini rahat hissedecekleri ortamları onlara sağlamak için bizler de elimizi taşın altına koyacağız elbette ve normal seviyesinin üzerinde seyreden stresten anne ve bebeği uzak tutmaya çalışacağız.

“Anne adayları için bir öneri: güvenilir kalitede bir lavanta yağı ile karınlarına saat yönünde masaj yapabilir, rahatlama sağlayabilirler. ”

Günlük derin nefes egzersizleri ile yine kendilerini iyi hissedebilirler çünkü günlük yapılan düzenli nefes egzersizleri ile sırt ağrılarının azaldığı ve ödem şikayetlerinde iyileşme olduğu görülmüştür.

Gebeler konusunda güncel olarak yayınlanan bilgileri sizler için derlemeye çalıştık. Bir parça faydamız olabilirse, ne mutlu ☘

Hepimizin kendini zaman zaman içinde bulduğu kaygı bozuklukları, yaşadığımız gelgit ruh halleri var. Bu günler emin olun ki yeni anneler için, anne olmayı bekleyenler için bizimkinden çok daha hassas seyrediyor.

Evinizde, yakınınızda, çevrenizde ya da ailenizde böyle hanımlar var ise, onlara ne kadar kıymetli ve güçlü olduklarını söylemenin tam zamanı 🙂
Umarız en kısa zamanda hepimiz evlerimizin penceresinden bakıp hasret duyduğumuz manzaralara dokunabiliriz.

Sevgiler…

Kaynaklar:

  1. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-covid-19-pregnancy-childbirth-and-breastfeeding
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32050635/?from_term=pregnant+coronavirus&from_pos=1
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32180426/?from_term=pregnant+coronavirus&from_pos=2
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

İlginizi çekebilir

Genel Bilgiler

Ester-C nedir? Ne için kullanılır?

Vitamin c’nin ester formu olan ester-c , standart c vitamininden dört kez daha hızlı dokulara girer, vücut dokularında daha uzun süre kalır ve elde edilen

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır
Genel Bilgiler

Beta Glukan nedir? Ne için kullanılır?

Beta Glukan, ekmek mayası hücre duvarından ekstrakte edilen basit bir polisakkaritdir. Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır