D vitamini nedir? Ne için kullanılır?

En önemli işlevi, bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Solunum enfeksiyonlarını azalttığını da özellikle belirtmek isteriz.

Genel problemimiz olan D vitamini eksikliği ile devam edelim o zaman.
Bunun başlıca nedeninin malesef ki bu konudaki yanlış düşünceler olması ve günlük önerilen D vitamini alınma dozunun çok düşük tutulması olduğunu söyleyebiliriz.
Bugün D vitamininin vücutta hemen hemen her organı etkilediğini hepimiz biliyoruz.

Bunun yanı sıra birçok yanlış düşünce de bulunmaktadır;

– ‘Ben bol bol süt içiyorum, dolayısıyla D vitaminim düşük olamaz.

– ‘D vitamini almak istemiyorum, çünkü D vitamini toksisitesi ile ilgili yazılar okudum, oldukça korkunçtu.

– ‘Her gün multivitamin ve kalsiyum hapları alıyorum, dolayısıyla D vitamini yönünden bir problemim olamaz.

– ‘Ben yeterince sağlıklı besleniyorum, dolayısıyla D vitaminim yeterli olmalı.’

– ‘Günaşırı dışarıda yürüyüş yapıyorum. D vitaminim nasıl düşük olabilir?’

– ‘Ben güneşli bir şehirde yaşıyorum, D vitamini eksiğim bulunmamalı.’

O zaman bizlere bu konuda düşen sorumluluk; bu tarz yorumlar yapanları usulca uyarıp basitçe kanlarındaki D vitamini düzeylerine bakılması gerektiğini söylemek.

Hepimizin alması gereken günlük D vitamini ihtiyacımız vardır. Bunlar cinsiyetlere göre değişiklik gösterilmediği de bilimsel olarak test edilmiştir.

Kadın: 15 mcg/gün     Erkek: 15 mcg/gün

Yoğun klinik çalışmalar sonunda ise günlük önerilen D vitamini dozu yaş aralıklarına göre değişiklik göstermektedir;

-0-12 ay bebekler: 400 IU

-1-18 yaş arası çocuklar: 600 IU

-18-70 yaş arası yetişkinler: 600 IU

-70 yaş üstü yetişkinler: 800 IU

-Hamile ve emziren kadınlar: 600 IU.

Üç ayda bir mutlaka kan D vitamini ve kalsiyum düzeylerine bakılarak kontrol sağlanmalıdır!

Hepimizin aklında tek bir soru; Peki biz bu D vitaminini nereden alabiliriz? En iyi D vitamini kaynağının güneş olduğu global bir gerçek. Bunun yanında D vitamini içeren hayvansal besinler tüketebiliriz. Bunlara ; balıklar ve deniz ürünleri, yumurta ve özellikle sarısı, süt ve süt ürünleri, balık yağı, karaciğer gibi örnekler verebiliriz. Hayvansal besinler tüketmeyen kişiler için de az da olsa elbette önerilerimiz var; Soya sütü, mantar ve tatlı patates.

Besinlerden elde edemediğimiz optimal D vitamini düzeyini elde etmenin en iyi yolu ise uygun bir şekilde güneşlenmek ve doktor veya eczacınızın önerileri doğrultusunda ihtiyacınız olan D vitamini desteği sağlamaktır.
Bol güneşli günler dileriz .

Kaynaklar;

  1. Dogru M, Kirmizibekmez H, Yesiltepe Mutlu RG, Aktas A, Ozturkmen S. Clinical effects of vitamin D in children with asthma. Int Arch Allergy Immunol 2014; 164: 319- 25.
  2. Uysalol M, Mutlu LC, Saracoglu GV, et al. Childhood ast- hma and vitamin D de ciency in Turkey: is there cause and effect relationship between them? Ital J Pediatr 2013; 13: 39: 78.
  3. Wayse W, Yousafzai A, Mogale K, Filteau S. Association of subclinical vitamin D de ciency with severe acute lo- wer respiratory tract infections in Indian children under 5 year. Eur J Clin Nutr 2004; 58: 563-7.
  4. Inamo Y, Hasegawa M, Saito K, et al. Serum vitamin D concentrations and associated severity of acute lower respiratory tract infections in Japanese hospitalized children. Pediatr Int 2011; 53: 199-201.p
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

İlginizi çekebilir

Genel Bilgiler

Ester-C nedir? Ne için kullanılır?

Vitamin c’nin ester formu olan ester-c , standart c vitamininden dört kez daha hızlı dokulara girer, vücut dokularında daha uzun süre kalır ve elde edilen

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır
Genel Bilgiler

Beta Glukan nedir? Ne için kullanılır?

Beta Glukan, ekmek mayası hücre duvarından ekstrakte edilen basit bir polisakkaritdir. Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır