Ana Anti-Oksidan Olan Glutatyon Nedir? Faydaları Nelerdir?

Elimizdeki tedavi seçeneklerinin bittiğini sanarken hemen hatırlıyoruz, glutatyon!

Glutatyon, reaktif oksijen moleküllerini ve serbest radikalleri yok etme prensibiyle çalışan ve bu şekilde vücudu koruyan çok güçlü bir antioksidandır. Önemli bir indirgeyici ajan olan glutatyon, hücrenin oksido-redüksiyon dengesini sürdürüp hücreleri ekzojen ve endojen kaynaklı oksidanların zararlı etkilerine karşı koruma altına almaktadır.

Doğal olarak tüm vücutta üretimi gerçekleşen, yoğun bir şekilde karaciğerde ve beyin hücrelerinde etki gösteren bir molekül olan glutatyonun üretimi, kötü besleme, alkol, ilaçlar ve toksik maddelerden dolayı azalma göstermektedir. Bu yüzden dışarıdan mutlaka takviye alınması gerekmektedir.

Glutatyon Nasıl Etki Eder?

Serbest radikaller; normal hücrelerin metabolik yan ürünleri ve toksik atıklarıdır. Anti-oksidanlar tarafından etkisiz hale getirilemediklerinde otoimmün hastalıklara, kanser gibi kronik hastalıklara yol açabilirler. Glutatyona “ana anti-oksidan” denilmesinin asıl nedeni ise, onun serbest radikalleri yakalayıp karaciğerde kendisini yenileyerek tekrar işlevine geri dönmesidir.

Güçlü bir antioksidan olan glutatyon beyni ve vücut dokularını serbest radikallerin zararlarından korur. Vücutta yüksek detoksifikasyon etkisi vardır. Kanserojen ve toksik maddeleri etkisiz hale getirerek vücuttan atılımını sağlar. DNA ve protein yapımında önemli rol oynar. Glutatyonun herhangi bir yan etkisi mevcut değildir, aksine vücuda tam destek sağlar.

Glutatyon, aşağıdaki hücresel süreçlerdeki rolleri;

  • Bağışıklığın desteklenmesi
  • Sperm hücrelerinin oluşturulması
  • Serbest radikalleri parçalamak
  • E ve C vitaminlerinin rejenerasyonu
  • Apoptoz olarak bilinen programlı hücre ölümüne yardımcı olmak
  • Beyinde civa birikiminin önlenmesi
  • Karaciğer ve safra kesesinin yağlarla baş etmesine yardım

Glutatyon En Faydalı Formu Nedir?

Glutatyon toz halinde tek kullanımlık steril flakon halinde yurt dışından temin edilmektedir. Uygulanacak doz serum ile karıştırılarak hazırlanır. Ardından hazırlanan serum damardan 15-20 dakika içinde vücuda verilir.

Kanser

Bazı laboratuvar araştırmaları glutatyonun kanserin önlenmesinde bir rolü olduğunu gösteriyor. Fakat bu iddia, insan klinik araştırmalarda gösterilmemiştir.

Bununla birlikte, aynı araştırma glutatyonun tümörleri, kemoterapiye daha az duyarlı hale getirebileceğini ve hali hazırda kanser tanısı olan kişilerde tümörün büyümesini tetikleyebileceğini düşündürmektedir! Bu nedenle kanser hastalarının glutatyon takviyeleri alması önerilmez ve kanser önleme konusunda ise daha fazla araştırmaya gerek vardır.

Karaciğer hastalığında hücre hasarını azaltmak

Hepatit enfeksiyonu, alkol kötüye kullanımı ve yağlı karaciğer hastalığının tümü karaciğer hücrelerine zarar verir.

Küçük çaplı bir 2017 klinik araştırması, glutatyonun antioksidan özellikleri ve detoks potansiyeli ile alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı tedavisinde yardımcı olabileceği sonucuna varır.

Araştırmacılar bu etkiyi doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu belirtiyorlar.

İnsülin duyarlılığının arttırılması

İnsülin direnci, tip-2 diyabetin gelişmesine neden olabilir. İnsülin üretimi vücudun glukozu (şeker) kandan ve onu enerji için kullanan hücrelere taşımasına neden olur.

2018 yılında yapılan bir çalışma, özellikle düşük glutatyon düzeylerine sahip olan kişilerin insülin dirençlerinin daha çok olduğu ve bu kişilerde nöropati veya retinopati gibi komplikasyonlara daha eğilimli olduklarını gösterdi.

Otizm spektrum bozukluklarını tedavi etmek

Otizmi olan çocukların, otizmi olmayanlardan daha düşük düzeyde glutatyona sahip olduğuna dair bazı kanıtlar vardır. Fakat glutatyon takviyesi yapmak otizmde tek başına tedaviyi sağlamaz. Ama önemli bir metabolik parametreyi düzelterek sürece yardım edebilir.

Dipnot;

Glutatyon takviyelerinin yaşlanmayı önlendiği veya yaşamı uzattığına dair şimdiye kadar herhangi bir bilimsel kanıt mevcut değildir.

Peki nasıl?

Glutatyonu birkaç şekilde alabilirsiniz. İlki beslenme ile glutatyon yapımında kullanılan öncülleri tüketerek üretimi arttırmaya çalışmaktır. Öncülleri en çok,

  • Elma,
  • Brokoli
  • Kuşkonmaz,
  • Sarımsak,
  • Ispanak,
  • Greyfurtta bulunur.

Yukarıdaki besinlerin birinden günde bir porsiyon tüketmeniz glutatyon üretimini desteklemeniz için yeterlidir.

Kaynaklar;

  1. Mitchel JB and Russol. The role of glutathione in radiation and drug induced cytotoxicity. BJ Cancer 1987; 55:96-104.
  2. Compoti M. Glutathione depleting agents and lipid peroxidation in the aging rat. Com Biochem Phys 1987; 88:177-180.
  3. D.V. Parke, R.T. Wıllıams. J. Biochem., 1953, 54, 231-238.
  4. V. K. Çelik. Daminozid Uygulanmış Civcivlerde İncebağırsak ve Karaciğer
  5. Glutatyon S-transferaz Enziminin Karşılaştırmalı Olarak İncelenmesi. Cumhuriyet Üniv. Sağlık Bilm Ens. Doktora Tezi, Sivas. 1995.
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

İlginizi çekebilir

Genel Bilgiler

Ester-C nedir? Ne için kullanılır?

Vitamin c’nin ester formu olan ester-c , standart c vitamininden dört kez daha hızlı dokulara girer, vücut dokularında daha uzun süre kalır ve elde edilen

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır
Genel Bilgiler

Beta Glukan nedir? Ne için kullanılır?

Beta Glukan, ekmek mayası hücre duvarından ekstrakte edilen basit bir polisakkaritdir. Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır