Güzellik Vitamini ; Biyotin Nedir? Faydaları Nelerdir?

Biyotin ; literatürde , H vitamini veya B7 vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla çıkan bir B kompleks vitaminidir.

Saç denilince ilk akla gelen vitamin !

*B vitamin grubu, besinlerden karbonhidrat ve yağları parçalayarak enerjiye dönüştürmekle sorumludur. Bu enerji, vücudun gerekli işlevlerinin çoğu için yakıt görevi görmektedir.

Sigara kullanımı, yetersiz beslenme ve diyabet vücuttaki biyotin seviyesinin düşmesine neden olur.

Uzun süreli ve tek tip diyet ; çeşitli vitamin ve mineral almamızı engelleyebilir.

Biyotin özellikleri nedir?

  1. Vücutta depolanmaz ; suda çözünebildiği için kan dolaşımında hareket eder ve fazlası idrar yoluyla vücuttan atılır. Bu nedenle toksit etkisi çok nadirdir.
  2. Sekiz farklı türü vardır, fakat sadece D-biyotin olarak adlandırılan türü doğal olarak meydana gelir.
  3. Vücudumuz biyotini doğal olarak üretmez, ancak bağırsak florası olarak adlandırılan bakterilerimiz üretimi sağlarlar ve sağlığımız üzerinde olumlu birçok etki oluştururlar.
  4. Çoğunlukla saç , cilt ve tırnak bakımı için kullanılan kozmetik ürünlere eklenir.

**Vücutta yeterli biyotin bulunmadığında yorgunluk, sindirim sorunları, depresyon ve iştahsızlık  gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Biyotin güçlü tırnaklar ve saçları destekleyen bir protein olan keratin üretmek için de gereklidir. Bu sebeple saç vitamini olarak da adlandırılmaktadır.

Faydaları nelerdir?

  • Sağlıklı saçlar için mutlaka gereklidir.
  • Tırnakları güçlendirir.
  • Cildi korur ; Ciltte sivilce, mantar enfeksiyonları, döküntüler, çatlama ve tahrişten korunmasına yardımcı olur.
  • Biyotine duyarlı bazal ganglion hastalığının tedavisinde etkilidir.
  • Diyabet kontrolüne fayda sağlar; Biyotin özellikle krom ile birlikte kullanıldığında, tip2 diyabeti olan kişilerde kan şekerinin düşürülebilmesinde ve bacaklardaki sinir ağrısının azaltılmasında yardımcı olur. Aynı zamanda insüline bağımlı tip 1 diyabetli kişilerde ise böbrek hasarını önlemeye yardımcıdır.
  • Diyalizin yan etkilerini fazlasıyla azaltır.
  • Multipl Skleroz (MS) hastalarında tedaviye büyük oranda yardımcı olur.
  • Doku ve kasları oluşturması ve onarımı için gereklidir.
  • Fetüs gelişimine katkı sağlar.
  • Metabolizmanın sağlıklı kalmasına yardımcı bir faktördür.
  • Kardiyovasküler sistemi korur.

Biyotin eksikliği risk faktörleri nelerdir?

  • Çiğ yumurta beyazını çok fazla tüketmek; Çiğ yumurta beyazı, biyotini bağlayan ve emilimini engelleyebilen avidin olarak bilinen antimikrobiyal bir protein içerir.
  • Sigara ve aşırı alkol kullanımı
  • Hamilelik süreci
  • Bazı karaciğer hastalıkları biotin eksikliğine neden olabilir

Biyotin hangi besinlerde bulunur?

-Yumurta sarısı , karaciğer ve böbrek gibi sakatatlar , tam buğday ekmeği , kırmızı et , somon ve diğer deniz ürünleri , karnabahar, havuç, mantar gibi bazı sebzeler , avokado , Süt, yoğurt ve peynir dahil olmak üzere süt ürünleri , fındık, badem, fıstık, ceviz gibi kuruyemişler , soya fasulyesi, yeşil bezelye, mercimek ve diğer baklagiller , ayçiçeği tohumu ve ayçiçek yağı , arpa ve mısır dahil bütün tam tahıllar , muz, çilek, ahududu gibi meyveler, maya

**Genellikle eksikliği doğrudan beslenme desteği ile giderilebilir. Ancak doğru beslenmenin yeterli olmadığı durumlarda biyotin takviyesi almak gerekebilir.

Biyotin takviyeleri;

Hem çeşitli dozlarda tek besin takviyesi olarak, hem de B-kompleks ve multivitamin-mineral (MVM) takviyelerinde mevcuttur. Birçok MVM takviyesi 30 mcg biyotin içermektedir. Biyotin vitaminleri ve takviyeleri tablet veya kapsül formunda reçetesiz olarak temini sağlanabilir. Genellikle 10, 50 ve 100 mcg dozlarda bulunmaktadır.

Eczacınıza ve doktorunuza danışmadan kullanmayınız. Uygun ve etkili bir tedavi için hasta öyküsü alınmalı ve klinik muayene yapılmalıdır!

Kaynaklar;

  1. Tuğçe TÜCCAR, Tuğba KÜÇÜKKASAP CÖMERT ,Multiple Sklerozisde Biyotin Kullanımının Etkileri
  2. Janos Zempleni , Subhashinee S.K. Wijeratne , Yousef I. Hassan , Biotin
  3. MeirWilchekEdward A.Bayer, Introduction to Avidin-Biotin Technology
Bilgi Paylaştıkça Çoğalır

İlginizi çekebilir

Genel Bilgiler

Ester-C nedir? Ne için kullanılır?

Vitamin c’nin ester formu olan ester-c , standart c vitamininden dört kez daha hızlı dokulara girer, vücut dokularında daha uzun süre kalır ve elde edilen

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır
Genel Bilgiler

Beta Glukan nedir? Ne için kullanılır?

Beta Glukan, ekmek mayası hücre duvarından ekstrakte edilen basit bir polisakkaritdir. Bağışıklık sistemimizin ilk savunmasını yapan makrofajlar (beyaz kan hücreleri) üzerindeki özel yüzeylere bağlanarak, bağışıklık

Bilgi Paylaştıkça Çoğalır